Bajban derül ki, kire lehet számítani, ránk, magyarokra lehet számítani.

A rendszerváltás óta eltelt 32 évből a legnehezebbnek ítélte a 2022-es évet Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében.

A földrengés utáni törökországi mentés hőseit köszöntötte először: "Bajban derül ki, kire lehet számítani, ránk, magyarokra lehet számítani" - jelentette ki a kormányfő.

Majd azt mondta, a koronavírus-járvány után a világ nem a helyes útra tért vissza, hanem átlépett a háború éveibe. Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is, a világ határozottan a vadnyugat felé vette az irányt - jelentette ki. Valójában 2020 márciusa óta, vagyis lassan három éve folyamatos nyomás alatt éljük az életünket, és ebből könnyen lehet négy, de akár öt év is.

A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal, a betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció.

A szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre - tette hozzá. Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek.

A kormány vagy két tucat intézkedést hozott, amelyekkel védi a vállalatokat és a családokat. Egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló - mondta. Az árstop addig marad, amíg a kormány az inflációt csökkenő pályára nem tudja állítani. Ugyancsak marad a kamatstop, ami 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen - sorolta.

Bejelentette: májustól bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet és az országbérletet. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, sok pénzt takaríthatnak meg.

Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is - jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte: a magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart a kormány magyar kézben tudja tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is "visszamagyarosítjuk". Marad a vidéknek tett ígéret is, "soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi pénzt biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék" - mondta Orbán Viktor.

Jelezte, marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. A "Győr-Szombathely-Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszöget" - fogalmazott. Ehhez energia kell, sok energia, annyi, amennyi még sohasem kellett Magyarországon, ezért erőműveket és vezetékrendszereket fognak építeni,"akkor is, ha Brüsszel ebben nem hajlandó szerepet vállalni", húzta alá.

Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már adták, "mi itt élünk", és a háború a szomszéd ország földjén zajlik.Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan halnak hősi halált a frontvonalban - szögezte le a miniszterelnök.A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban".

Egyre durvább és kíméletlenebb hangnemre számít Magyarországgal szemben a miniszterelnök, aki azt mondta, az ukrán-orosz háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, fel kell készülni provokációkra, sértegetésekre, fenyegetésekre és zsarolásokra. A politikus értékelése szerint "már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson".

Forrás: Kormány.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!