Megosztás:

Megírtam már mi az a kis nép, íme itt. Lényege egy mondatban: minden erőt arra fordítani, hogy a saját közösségünk hibáit felnagyítsuk, mindenki másét meg lekicsinyítsük.

Persze nem gond soha az önkritikusság, de beteges dolog mindenképpen minden rossz forrását magunkban keresni.

Idén volt a bulgáriai holokauszt 80. évfordulója, ennek kapcsán jelent meg ez a kis, de összetartó bolgár csoport már megint. Hozzá kell tenni: sokkal kisebb ez a csoport, mint Magyarországon, de azért van.

A megemlékezés hivatalos neve "A bulgáriai zsidók megmentésének 80. évfordulója", ez a név már önmagában hatalmas dühöt generál ezen csoportban.

Miközben ez a név sikeresen van használatban. Bár nem Bulgária az egyetlen állam, mely nem deportált zsidókat a II. vh. alatt Németországba. A kiemelkedő példa Finnország, ahol még zsidótörvényeket se vezettek be (persze az ottani zsidók száma eleve kb. 100 volt). Dánia átmentette a zsidóit Svédországba. De Olaszországból és Magyarországról is csak a német megszállás után volt deportálás. A hivatalosan semleges, de valójában Hitler-szövetséges Spanyolország se deportált. Sőt, Románia se, aminek azért van egy szépséghibája: a románok maguk öltek meg sok zsidót, bár tény, a román állampolgárságúakat csak munkatáborokba küldték.

Bulgária esetében a történelmi háttér a következő. 1941-ben bevezetik az első zsidótörvényt, mely keményebb volt a magyarnál: a zsidó lakosság teljes kitiltása is elő lett írva a nagyvárosokból, s a zsidók lágeresítése munkatáborokban bolgár területen. A jövőre nézve meg lett tiltva zsidók honosítása is. Minden másban kb. azok az intézkedések voltak, mint Magyarországon.

1943 elején aztán leszóltak Berlinből Szófiába, akkor most tudnák "fogadni" a zsidókat Bulgáriából, lehet őket küldeni Bécsbe. Persze nem lehet tudni pontosan mi zajlott, de valószínűleg III. Borisz cár nem akarta teljesíteni a német kérést, de ezt nyíltan nem mondhatta ki, így a parlament alelnökén és a bolgár ortodox egyház vezetőjén keresztül meg lett szervezni a deportálás ellen egy "civil" tiltakozás. Válaszul az akcióra március 17-én a cár rendeletet ad ki: nem szállítható ki bolgár állampolgár az országból akarata ellenére. A németeknek pedig meg lett magyarázva: egyébként is nagyon fontos a zsidók munkája, szóval maradniuk kell.

De most jön a fontos pontosítás. 1941 áprilisában Bulgária megtámadta Szerbiát és Görögországot. A katonailag elfoglalt terület egy részén csak katonai közizgatás lett bevezetve, de a nagyobb része - a mai Észak-Macedónia keleti és középső része, egy vékony sáv a mai Kelet-Szerbiában, a mai Koszovó délkeleti csücske, s a mai Görögország legkeletibb része - csatolva lett Bulgáriához. Minden lakos az új területeken automatikusan bolgár állampolgár lett, nemzetiségtől függetlenül, kivéve a zsidókat, hiszen az említett zsidótörvény tiltotta a zsidók honosítását.

Szóval az új területek teljes zsidó lakossága deportálva lett Bécsbe, 7200 fő a volt jugoszláv területről és 4100 fő a volt görög területről. Miközben a bolgár állampolgárságú kb. 50 ezer zsidóból senki se lett deportálva, köztük 500 dobrudzsai zsidó se, ők ugyanis még a zsidótörvény hatályba lépte előtt kerültek bolgár fennhatósága alá, így bolgár állampolgárságot kaptak.

Nyilván a történet szépséghibája a 11300 hontalan zsidó deportálása, de így is a tett elismert. Dimitar Pesevnek, a bolgár parlament események alatti alelnökének, szobra van Izraelben, s hivatalosan zsidómentőnek számít. Sőt amikor 1945-ben a bolgár Népbíróság sokakkal együtt halálra ítélte mint a volt rezsim egyik vezetőjét, amerikai zsidó szervezetek jártak közbe, s végül 15 év börtönt kapott golyó helyett.

De most a kis bolgár klubmozgalom ráugrott a témára. Röpködnek a követelések, hogy Bulgária azonnal ismerje el bűnösségét. Meg hogy a kormány nácibarát volt, beleértve a cárt.

A jó: az egésznek nincs politikai támogatása, egyetlen komolyabb párt se támogatja őket.

A bolgár hivatalos szervek reakciója meg a jól bevált módszer: nem mondanak semmit, nem is szállnak vitába. Ez sikeres a legtöbb esetben, mert a téma így egyszerűen feledésbe merül. Persze ez csak azért tud működni, mert a kis nép tényleg kicsi.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!