Holnapután kezdődik a bolgár választási kampány az április 2-i parlamenti választásra.

Az egyes politikai erőkről lásd korábbi cikkemet.

Valójában évek óta nincs rendes kampány Bulgáriában, az átlagember leszarja az egészet. Rendszeresen 40 % se megy el szavazni. Azaz szinte csak az megy el, akit kifejezetten érdekel a téma, ezek nagy része meg eleve rendelkezik saját véleménnyel, azaz nehéz hatni rájuk. Szóval felesleges sokat költeni kampányra. Így alig van kampány, az is simán megesik, hogy egyes pártok még az ingyenes tv-s kampányeseményekre se mennek el.

A legveszélyesebb dolog mostanában: a két fő erő euroatlantizmusban vetélkedik egymással, egymást vádolva, hogy nem eléggé nyugatpárti. Magyarországon is volt ilyen, tulajdonképpen csak a Fidesz 2009 utáni fordulata óta nincs ez, de korábban pont ez ment az MSZP és a Fidesz között.

Persze a GERB pártban mindenképpen van realitásérzék, míg a PP pártból ez teljesen hiányzik. Szóval mindhatnánk, hogy a GERB a kisebbik rossz, de szövegük így is rendkívül veszélyes.

A normalitás most a káoszban reménykedhet csak, azaz abban, hogy a GERB és a PP annyira utálják egymást, hogy nem fognak megállapodni, azaz nem lesz kormány a választások után se. Ha ugyanis lenne kormány, az radikálisan ukránpárti politikát kezdene folytatni.

Az eredetileg teljesen jelentéktelen köztársasági elnök hirtelen fontos ember lett: az alkotmányosság határain lépkedve szabotálja Ukrajna támogatását, persze csak tettekben, mert szavakban keményen ukránpárti, dehát a tettek számítanak. A bolgár alkotmány szerint ha a parlamentben nincs kormánytöbbség, a köztársasági elnök nevez ki kormányt, parlamenti felhatalmazás nélkül, innen az államfő hatalma. Ma már a legradikálisabban euroatlantista körök elkezdtek a államfő idő előtti elmozdításáról is beszélni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!