Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter . Gulyás Gergely közölte: az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon.

Ez "szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan" - fogalmazott a miniszter, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány egy háborúpárti kampány. Gulyás Gergely egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.

"Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás is, aminek Magyarország ne állna ellent" - hangoztatta a miniszter azt s világossá téve, hogy a magyar kormány nem fog változtatni az álláspontján: "amerikai nyomásra sem vagyunk hajlandók változtatni azon, hogy életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, és jelenleg úgy tűnik: ezt a háborút megnyerni egyik fél sem tudja".

A tárcavezető felidézte, hogy a magyar kormány álláspontja az elmúlt években teljesen világos és egyértelmű volt. "Mindig a nemzetközi jog talaján álltunk" - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország ennek megfelelően ítélte el az orosz agressziót, segítette Ukrajnát, nyújtott humanitárius segítséget Ukrajnának és kiemelten Kárpátaljának.

A több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak most már több mint százezer áldozata van, ezért "elkerülhetetlenül szükséges", hogy mielőbb tűzszünet legyen és béketárgyalások kezdődjenek - hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki megjegyezte azt is: a jelenlegi amerikai akció, a plakátkampány sem tud változtatni ezen a kormányzati elkötelezettségen.

Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált egy sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre az amerikai nagykövetség plakátkampányával kapcsolatban: Magyarország a háború szomszédságában található, míg az Egyesült Államok egy óceánnal odébb, így ebből fakadóan nyilván eltér a két kormány helyzetértékelése.

"Mi elfogadjuk, értjük, hogy más álláspontot képviselünk, azt nem értjük, miért kell nyomást gyakorolni a másikra, hogy az változtassa meg az álláspontját, miért nem lehet tiszteletben tartani kölcsönösen egymás álláspontjait ebben a kérdésben" - jelentette ki.

"Nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű ellenzékbe öntött dollár, amely a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától, tehát kár ezzel próbálkozni" - figyelmeztetett.

"Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem országként. Az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, az elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Forrás: Kormány.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!