Már fél éve 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma.

2022-ben átlagosan mindössze 238 168 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker, soha nem volt még ennyire kevés álláskereső. 2010-ben még közel 600 ezren - 582 664 ember - kerestek munkát.

2022 decemberében a regisztrált álláskeresők száma 230 345 volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb érték a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint.

Pedig 2022 rendkívüli év volt, épphogy kivédtük a járvány gazdasági hatásait, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók a feje tetejére állították a világot: elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. A vállalkozások és a gazdaság tehát nagy árat fizetnek a szankciókért, ez pedig folyamatosan fenyegeti a munkahelyeket.

Az a feladatunk, hogy ebben a helyzetben is megvédjük a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és elkerüljük a recessziót.

Ennek érdekében hoztuk létre a gazdasági védvonalat, amely mára meghaladja a 2000 milliárd forintot: kamatstopot vezetve be a kis- és középvállalkozások számára, célzott támogatást nyújtva az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indítva, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosítva a Széchenyi Kártya Programon keresztül

A megoldást azonban csak az hozhatja el, ha a háborút lezárják és a káros szankciók terhét leveszik végre a vállalkozások válláról.

Forrás: Kormány.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!