Megosztás:

A magyar médiák eleve nem értenek a témához: keverik az ICC és az ICJ-t.

Az ICJ a Nemzetközi Bíróság, az ENSZ szerve, s csakis államközti kérdésekkel foglalkozik. Benne van az ENSZ alapokmányában, azaz nem kell külön csatlakozni hozzá, az ENSZ-tagsággal együtt jár.

Ezzel szemben a szintén hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, az ICC 1998-tól létezik, s külön csatlakozni kell hozzá. Az ENSZ BT 5 tagjából 3 nem tag: Kína, Oroszország, USA.

Persze a Nemzetközi Büntetőbíróság döntései kötelezőek a csatlakozott tagállamok területén bárkivel szemben, azaz akár nem-tagállamok állampolgáraival szemben is.

Most, hogy Putyin ellen adott ki határozatot a Bíróság, ennek mi a jelentősége? Amíg Putyin államfő, semmi, ugyanis a diplomáciai nemzetközi szabályok szerint minden ország államfője, kormányfője, külügyminisztere diplomáciai mentességet élvez saját országán kívül, azaz nemhogy nem ítélhető el, de még eljárás alá se vonható.

Sokan emlegetik Szlobodan Milosevics esetét, csakhát a párhuzam hamis.

Milosevics csak 2000-ben bekövetkezett letartóztatása után lett kiadva Hágába. Miután Szerebiában az ellenzéke jutott hatalomra, gyakorlatilag amerikai bábkormány került hatalomra Belgrádban, ez adta ki őt 2001-ben. A belgrádi bábkormány feje Zoran Dzsindzsics volt, aki végülis azért adta ki honfitársát, mert képtelen volt őt politikai eszközökkel semlegesíteni.

Egyébként Dzsindzsics nem sokáig örülhetett ellenfele eltávolításának. 2003-ban egy szerb földalatti hazafias népbíróság halálos ítéletet mondott ki rá, ami sikeresen végre is lett hajtva 2003. március 12-én: a végrehajtás már februárban meg lett próbálva, de ez még sikertelen volt, viszont második alkalommal színházias módon lett megcsinálva, a kocsijában ölték meg a kormányfőt, az autó üvegén keresztül lőve, a kormányzati székhelynél, nagy távolságból, a szomszédos lakóház egyik ablakából - a kivégző csoport vezetője korábban a jugoszláv rendőrség terrorelhárító egységénél dolgozott.

Egyébként aztán 2012-2014 között teljesen meg is buktak Szerbiában a szerbellenes erők.

Ugyanez Oroszországban nem valószínű, az USA nem képes katonailag legyőzni Oroszországot, azaz bábkormányt se képes hatalomba emelni Moszkvában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!