A magyar szabadság hatalmas menete ma is tart.

Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.

Orbán Viktor a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életútját úgy jellemezte: "egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik". Egy villanás, amelyet saját nemzete, lélegzetvisszafojtva követ és csodál - tette hozzá.

"Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiunk. Minden magyar gyermekkora óta tud legalább egy verssort tőle. Ezért nem kell kimondani, szavak nélkül is tudjuk: minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar" - fogalmazott.

Arra is kitért: amikor Petőfi megszületik, Kölcsey éppen véglegezi a Himnuszt, majd huszonöt évvel ezután, 1848-ban Magyarország már nem ugyanaz az ország, hanem fejét felemelő, felegyenesedő nemzet, amely önbizalommal tekint szét az európai népek világában.

Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből - jelentette ki Orbán Viktor miniszt

A kormányfő az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepségen kiemelte: a magyar szabadság hatalmas menete - bár tett néha vargabetűt és olykor zsákutcába is tévedt az elmúlt kétszáz évben - ma is tart.

"Petőfi Sándor ebben a menetben ma itt van velünk" - fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta, látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke - közölte.

Forrás: Kormány.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!