Megosztás:

A tegnapelőtti bolgár választáshoz kis mellékes anyag.

Alapvetően minden nagyon hasonló a magyar választásokhoz.

Hideg volt, de sütött a nap, szóval lehetett menni kutyástul. Mi nem a lakóhelyünk szerint szavazunk, hanem egy kb. 900 méterre lévő másik szavazókörben, szóval ez hosszú séta. A trópusi azték kutya kicsit fázott is a végén, pedig kabátban volt:

Egy Billa-üzlet melletti iskolában van a szavazókörünk:

Az iskolába úgy jutunk be, hogy a hátsó kerítésen van egy kapu. Eredetileg itt nem volt kapu, csak valaki ellopta a kerítés egy részét kb. 20 éve, s onnantól sokan a nyitott résén keresztül mentek be az iskolába. Ez hosszú évek során hagyomány lett. Aztán amikor pár éve az iskola megjavíttatta a kerítést, direkt kaput tett oda:

Itt már közeledünk:

Ez egyébként egy szaktechnikum. A kommunizmus alatt még rádió- és tv-szerelés volt a fő profil, ma már 90 %-ban számítógép hardver és szoftver:

Ma már csak az intézmény nevéből látszik ez, A. Popovról van elnevezve, aki Guglielmo Marconival párhuzamosan, de tőle függetlenül feltalálta a rádiót:

Az iskola kapuján ki van téve mely szavazókörök vannak itt:

Mi az első emeleten vagyunk:

A mi szavazókörünk a 19-es számú, kicsit sorba kell állni:

Sorban állás közben van idő megbámulni a minden szavazókör elé kötelezően kitett tájékoztató anyagokat, a pártok nem tehetnek ki semmit, ez a választási bizottság kizárólagos feladatköre:

A legfontosabb anyag az összes bejegyzett pártlista, számmal, annak minden nevével, s annak is minden számával:

Egy ismeretlen, Covid-korban rekedt szavazópolgár tanulmányozza kire szavazzon:

Minek van a neveknek is számuk? A bolgár választási rendszer miatt. Ugyanis listás preferenciális szavazás van. Azaz a választó csak egy listára szavazhat, de azon belül kiemelhet egy nevet. Ha a kiemelt nevek közül valaki 5 %-nél több kiemelő szavazatot kap, akkor az előrébb ugrik a listán (de a listavezetőt nem lehet kiütni így). Nem kötelező kiemelni senkit, a nem-kiemeléssel a választó azt jelzi, egyetért a pártvezetás által megállapított sorrenddel.

Bent a helyiségben persze tilos fényképezni, de a folyósóról diszkréten befényképezni nem bűnös dolog. Itt látható, a fali táblára fel van írva pár fontos infó - a szavazókör országos azonosítószáma, az itt szavazásra jogosultak száma (505), s hogy egy adott időpontig hányan szavaztak, itt a 11 órás időpontig van adat (51 fő), mert mi fél 12 körül voltunk ott.

Azért a bizottság munkáját azért nem lehetett nem megörökíteni:

Bulgáriában 2 módon lehet szavazni:

  • a Magyarországon is ismert módon, azaz mindenki kap egy papírt, azon pedig ikszelni kell,
  • szavazógéppel, itt a gép kitölti az ember helyett a szavazólapot, képernyőn bejöli a szavazó mit akar, majd megerősíti, s a gép kidobja a kész papírt;

minden szavazónak jeleznie kell a legelején a bizottság kérdésére melyiket kéri, majd ez alapján kap vagy szavazólapot, vagy mágneskártyát a géphez.

A tilos fényképezés miatt sajnos nem tudok képet adni a gépes szavazásról, mert - azt hiszem, nyilvánvaló ez - minden hozzám hasonló számítógépmániás alak csakis géppel szavaz. Szóval csak a bolgár országos választási bizottság hivatalos tájékoztató videóját tudom megadni, itt 1:08-tól látható a gép, nem lehet beilleszteni videóként, íme a link: https://www.youtube.com/watch?v=M74_8KDHAQk.

A nyertesek választókerületi szinten: minden bolgár megye egy választókerület, kivéve Plovdiv megyét, mely 2, s a fővárost, mely 3. Jobboldalon alul kör = külföldi szavazatok:

Jól látható: a PP-DB Szófia fővárosban, Plovdiv városban, valami a Duna-parti nagyváros Rusze egész megyéjében első párt. A DPSZ mindenhol első párt, ahol török vagy bolgár-muszlim többség van, ahogy külföldön is.

Mint mindig, most is egyébként sokkal erősebb az Újjászületés külföldön, mint belföldön. Pl. Spanyolországban az ottani bolgár szavazókörökben az Újjászületés 34 %-ot kapott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!